2019-03-15

CHILLweek laat jongeren proeven van sport en cultuur


Mechelen -

Veertig jongeren tussen 12 en 18 jaar namen tijdens de krokusvakantie deel aan de ‘CHILLweek’. De jongeren kwamen uit de verschillende OKAN-klassen (onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers) en konden de voorbije week kennismaken met het Mechelse vrijetijdsaanbod.

De CHILLweek is een initiatief van de stad Mechelen, die daarvoor samenwerkte met het Agentschap Integratie & Inburgering en de vzw Groep Intro. “De voorbije week ontdekten jongeren hoe hun goesting en talent kunnen matchen met het Mechelse aanbod”, zegt schepen van Welzijn en Diversiteit Gabriella De Francesco (Vld-Groen-M+). “Ze gaan naar huis met een persoonlijk actieplan om zich aan te sluiten tot ons vrijetijdsaanbod, vakantiewerk te zoeken of zich aan te bieden als vrijwilliger.”

De uitvalsbasis tijdens deze week waren de lokalen van ROJM. Dat is volgens Abdrahman Labsir, schepen van Jeugd, Sport en Preventie, een bewuste keuze. “De activiteiten leunen sterk aan bij de werking van ROJM, want zelf begeleiden ze ook jongeren naar werk en zelfstandigheid. De CHILLweek sluit ook mooi aan bij de doelstellingen van het project ‘Jeugdwerk voor alleman’ en de diversiteitsovereenkomsten met de sportclubs.”

Woonzorgcentra

Anne Moeyersons werkt als OKAN-leerkracht in TSM dagelijks met deze doelgroep. Zij weet dat het initiatief voor veel jongeren een ideale manier is om zich na schooltijd te integreren en nog beter Nederlands te leren. “Het doet deugd om te zien dat zo veel jongeren van deze gelegenheid gebruikmaken”, zegt ze. “Het is belangrijk dat ze naschoolse activiteiten hebben.”

Bouchra El Azouzi van de vzw Intro was een van de begeleiders tijdens de CHILLweek. “De week was goedgevuld. De jongeren konden kennismaken met jeugdorganisaties en ze konden proeven van sporten zoals klimmen, ijshockey, boksen, voetbal en skaten. Ze konden ook een halve dag meedraaien als vrijwilliger in onder andere de woonzorgcentra De Lisdodde en Hof Van Egmont. Ze maakten ook kennis met het aanbod van de academie en het Conservatorium. We hopen dat ze de smaak te pakken kregen. Intro organiseert ook tijdens het jaar elke woensdagnamiddag cultuur- en sportactiviteiten.”

Mohamed Mesbahi (16) uit Marokko vond deze week met Sporting Mechelen alvast een club waar hij mag voetballen. Hij is nog niet zo lang in België en kwam speciaal naar hier om zijn droom te verwezenlijken. “Ik wil profvoetballer worden. In mijn thuisland speelde ik al in het eerste elftal van een club uit de derde divisie. Misschien word ik ooit wel Rode Duivel.” Gisteren mocht hij meespelen in een vriendschappelijke match van Sporting Mechelen.

Omar (17) en Ibrahim (17) komen uit Syrië en zijn nog maar zes maanden in België. Toch geven ze het interview graag in het Nederlands. “We hebben deze week een initiatie boksen gekregen. Dat had ik vroeger ook al eens gedaan. Vanaf volgende week komen we elke donderdag en zaterdag trainen bij ROJM. We hebben ook een ‘sport na school-kaart’ waarmee we terechtkunnen bij andere sportclubs.”

2019-05-09

Nieuwe brochure SWF-bijscholingen

Er is een nieuwe brochure voor de SWF-bijscholingen. In 2018 deden we een bevraging van de scholen en op basis hiervan werd het aanbod opgefrist. Neem hier zeker eens een kijkje!

Lees nieuwsbericht