2016-03-14

90% minder fietsdiefstallen dankzij Fietspunt


Foto: John De Vlieger

De Fietsersbond, TreinTramBus en Fiets&Werk voerden actie tegen de mogelijke sluiting en afbouw van tweederde van de fietspunten. Dat gebeurde ook in Deinze. Hier blijft het fietspunt behouden maar wordt de financiële ondersteuning door de NMBS teruggeschroefd.

In aanwezigheid van het stadsbestuur en de Fietsersbond ondertekenden honderden pendelaars die in Deinze van het openbaar vervoer gebruikmaken met ‘volle goesting’ een petitie onder het motto ‘Red de Fietspunten’.

“Momenteel telt België 53 fietspunten waarvan 41 aan Vlaamse kant, 4 in Brussel en 8 in Wallonië. Deze zijn gelegen aan de NMBS-stations en verantwoordelijk voor het onderhoud en de netheid van de fietsenstallingen. De personeelsleden houden ook toezicht en halen fietswrakken uit de rekken. Ze voeren daarenboven kleine herstellingen uit voor pendelaars en verhuren ook fietsen”, zegt Hans Huyghe van Groep INTRO.

Het Fietspunt in Deinze bewees al zijn nut. “Aan de hand van de cijfers kunnen we aantonen dat een Fietspunt hier zin heeft”, zegt Dimitri Ornelis van Groep INTRO. “Mede door ons toezicht is het aantal fietsdiefstallen teruggevallen van 300 naar 32 vorig jaar. Ook de preventie- en graveeracties van de politie zijn positief. We zorgen er ook nog eens voor dat de stationsomgeving er proper bij ligt, dat slechte fietsrekken worden vervangen en dat kleine herstellingen worden uitgevoerd. In een paar jaar tijd is het gebruik van fietsers die naar het station komen, verdriedubbeld van tweehonderd naar zeshonderd. Dat is te wijten aan het feit dat de mensen hun auto hier niet meer kwijt geraken. Daarenboven zorgen we ervoor dat de honderdveertig Blue-bikes die nu al ter beschikking zijn, goed en veilig worden onderhouden. Met 25.000 uitleningen per jaar is het Fietspunt in Deinze het grootste van Vlaanderen”.

2024-07-11

Een tweede leven voor de bekende blauwe deelfietsen: Project Blue-bike Refurbished succesvol afgerond in Vlaams-Brabant

Hoe vorm je afgedankte Blue-bikes om tot zo goed als nieuwe fiet­sen? Vanuit die circulaire vraag lanceerde Groep INTRO samen met Blue-Mobility en de provincie Vlaams-Brabant het Blue-bike Refurbished project.

Lees nieuwsbericht
2024-05-02

Ontdek onze verhalen van 2023

Stap binnen in de wereld van Groep INTRO en ontdek de verhalen die ons dagelijks werk belichten. Van inspirerende ontmoetingen tot baanbrekende projecten, ons jaarverslag staat klaar om je mee te nemen op een reis door onze missie naar een inclusieve samenleving. 

Lees nieuwsbericht
2024-03-25

Tik-Tak versus Tik-Tok

Tik-Tak versus Tik-Tok - Jong talent vinden en behouden op je werkvloer. Een vorming voor werkgevers die hun werkplek 'jongeren-proof' willen maken!

Lees nieuwsbericht
Lees alle nieuwsberichten
Laatst gewijzigd op: 2016/03/15