2019-03-15

CHILLweek laat jongeren proeven van sport en cultuur


Mechelen -

Veertig jongeren tussen 12 en 18 jaar namen tijdens de krokusvakantie deel aan de ‘CHILLweek’. De jongeren kwamen uit de verschillende OKAN-klassen (onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers) en konden de voorbije week kennismaken met het Mechelse vrijetijdsaanbod.

De CHILLweek is een initiatief van de stad Mechelen, die daarvoor samenwerkte met het Agentschap Integratie & Inburgering en de vzw Groep Intro. “De voorbije week ontdekten jongeren hoe hun goesting en talent kunnen matchen met het Mechelse aanbod”, zegt schepen van Welzijn en Diversiteit Gabriella De Francesco (Vld-Groen-M+). “Ze gaan naar huis met een persoonlijk actieplan om zich aan te sluiten tot ons vrijetijdsaanbod, vakantiewerk te zoeken of zich aan te bieden als vrijwilliger.”

De uitvalsbasis tijdens deze week waren de lokalen van ROJM. Dat is volgens Abdrahman Labsir, schepen van Jeugd, Sport en Preventie, een bewuste keuze. “De activiteiten leunen sterk aan bij de werking van ROJM, want zelf begeleiden ze ook jongeren naar werk en zelfstandigheid. De CHILLweek sluit ook mooi aan bij de doelstellingen van het project ‘Jeugdwerk voor alleman’ en de diversiteitsovereenkomsten met de sportclubs.”

Woonzorgcentra

Anne Moeyersons werkt als OKAN-leerkracht in TSM dagelijks met deze doelgroep. Zij weet dat het initiatief voor veel jongeren een ideale manier is om zich na schooltijd te integreren en nog beter Nederlands te leren. “Het doet deugd om te zien dat zo veel jongeren van deze gelegenheid gebruikmaken”, zegt ze. “Het is belangrijk dat ze naschoolse activiteiten hebben.”

Bouchra El Azouzi van de vzw Intro was een van de begeleiders tijdens de CHILLweek. “De week was goedgevuld. De jongeren konden kennismaken met jeugdorganisaties en ze konden proeven van sporten zoals klimmen, ijshockey, boksen, voetbal en skaten. Ze konden ook een halve dag meedraaien als vrijwilliger in onder andere de woonzorgcentra De Lisdodde en Hof Van Egmont. Ze maakten ook kennis met het aanbod van de academie en het Conservatorium. We hopen dat ze de smaak te pakken kregen. Intro organiseert ook tijdens het jaar elke woensdagnamiddag cultuur- en sportactiviteiten.”

Mohamed Mesbahi (16) uit Marokko vond deze week met Sporting Mechelen alvast een club waar hij mag voetballen. Hij is nog niet zo lang in België en kwam speciaal naar hier om zijn droom te verwezenlijken. “Ik wil profvoetballer worden. In mijn thuisland speelde ik al in het eerste elftal van een club uit de derde divisie. Misschien word ik ooit wel Rode Duivel.” Gisteren mocht hij meespelen in een vriendschappelijke match van Sporting Mechelen.

Omar (17) en Ibrahim (17) komen uit Syrië en zijn nog maar zes maanden in België. Toch geven ze het interview graag in het Nederlands. “We hebben deze week een initiatie boksen gekregen. Dat had ik vroeger ook al eens gedaan. Vanaf volgende week komen we elke donderdag en zaterdag trainen bij ROJM. We hebben ook een ‘sport na school-kaart’ waarmee we terechtkunnen bij andere sportclubs.”

2024-05-02

Ontdek onze verhalen van 2023

Stap binnen in de wereld van Groep INTRO en ontdek de verhalen die ons dagelijks werk belichten. Van inspirerende ontmoetingen tot baanbrekende projecten, ons jaarverslag staat klaar om je mee te nemen op een reis door onze missie naar een inclusieve samenleving. 

Lees nieuwsbericht
2024-03-25

Tik-Tak versus Tik-Tok

Tik-Tak versus Tik-Tok - Jong talent vinden en behouden op je werkvloer. Een vorming voor werkgevers die hun werkplek 'jongeren-proof' willen maken!

Lees nieuwsbericht
2024-02-03

Opleiding schoonmaak in de zorg 2024

We organiseren dit jaar opnieuw de opleiding Schoonmaak in de zorg in Antwerpen. Groep INTRO verzorgt de opleiding in samenwerking met het Sociaal Fonds voor Privéziekenhuizen. Deelnemers leren schoonmaken in ziekenhuizen. Schrijf je snel in voor de infosessies op 4 maart.

Lees nieuwsbericht
Lees alle nieuwsberichten
Laatst gewijzigd op: 2019/03/18