2022-04-20

Taalondersteuning voor anderstalige medewerkers bij Sleutelzorg in Temse


Laura, taalcoach bij I-Diverso Sint-Niklaas, startte eind vorig jaar een traject op met tien gemotiveerde deelnemers. Drie maanden lang gaf ze taalondersteuning op maat aan anderstalige zorgkundigen, verpleegkundigen, keukenmedewerkers en thuispoetshulpen bij Sleutelzorg in Temse.

Tijdens het traject lag de focus niet zozeer op “perfect Nederlands kunnen praten”, maar wel op het verbeteren van de spreekdurf. Bij een sociaal beroep zoals zorgkundige, poetshulp,… is simpelweg “een babbeltje kunnen doen” van groot belang. Voor veel deelnemers is dit een groot struikelblok. Niet vanwege hun vaardigheden, maar vanwege hun onzekerheid. Tijdens de taalcoaching werd hier actief aan gewerkt met behulp van interactieve werkvormen.

Een variërende aanpak met interactieve werkvormen zorgde ervoor dat er op korte tijd veel werd bijgeleerd. Er werd hard gewerkt, maar ook veel gelachen! Er heerste een zeer aangenaam leerklimaat waarin fouten maken niet erg was. Dit versterkte de intrinsieke motivatie van de deelnemers.

“De deelnemers hebben tijdens dit traject enorm grote stappen gemaakt op vlak van taal en zelfvertrouwen.

Aan het begin van dit traject stelde elke deelnemer voor zichzelf bepaalde doelen op. Uiteindelijk heeft elk individu zijn eigen doelen kunnen behalen.” vertelt Laura. “Ikzelf heb geleerd hoe belangrijk differentiatie binnen de gegeven werkvormen is. Ik heb nieuwe werkvormen leren hanteren en voel dat ik gegroeid als beginnende taalcoach.” Een prachtig succesverhaal voor iedereen!

2024-03-25

Tik-Tak versus Tik-Tok

Tik-Tak versus Tik-Tok - Jong talent vinden en behouden op je werkvloer. Een vorming voor werkgevers die hun werkplek 'jongeren-proof' willen maken!

Lees nieuwsbericht
2024-02-03

Opleiding schoonmaak in de zorg 2024

We organiseren dit jaar opnieuw de opleiding Schoonmaak in de zorg in Antwerpen. Groep INTRO verzorgt de opleiding in samenwerking met het Sociaal Fonds voor Privéziekenhuizen. Deelnemers leren schoonmaken in ziekenhuizen. Schrijf je snel in voor de infosessies op 4 maart.

Lees nieuwsbericht
2023-11-14

Van de Lübecksite naar een vast contract

Van bedelen op straat naar een vaste job en huurwoning? In een video vertellen Trandafir, Rosa, Toma en Liliana hoe ze een vaste job vonden bij maatwerkbedrijf Demival.

 

Lees nieuwsbericht
Lees alle nieuwsberichten
Laatst gewijzigd op: 2022/04/28